A budapesti testekből gőzölgő vízről

Lorenzo León Diez
Traducción al húngaro por Yvonne Mester


 

Ha pontosan meg akarjuk érteni, miben is rejlik a magyar nőiség ereje, látogassunk el a budapesti fürdőkbe. Ha létezik tapasztalat, mely valóra váltja az álmot, hát az a látvány, ahogyan a Gellért valamelyik beltéri medencéjében a szemünk elé tárul egy villámtestű női alak, amint lefelé halad a lépcsőn, majd a langymeleg vízbe merül. Oly áttetsző a rajzolata, mintha egy felhőben lüktete, ám egészen finoman; akár holmi hattyú-lény, egy madár, amely a folyó, nevezetesen a Duna vize felett száll. Fagyos főütőeréből, sebes sodrású vizéből kerül látószögünkbe a lány, hasa oly sima, akár egy mélyen, tisztán, igazán áttetsző márványváza, mint a római szobrok, a keresztény Szűz hamisítatlan formája: szüzesség nélküli kő. A budapesti nő lába egy-egy elpárolgó személy vagy repülni, felszállni készülő madár után hagy itt-ott nyomokat a Gellért Fürdőben. E szikrázó városban az ember a fényes sötétségbe hatol, hisz minden reggel, délben, este és éjjel ott lélegzik a nő kebele a kupolák, gótikus tornyok és harangok erdejében. Amint a lány leereszkedik a 36 fokos kádba, testünk plazmájába lép, beférkőzik a bordáink közé; olyan ez, akár egy mámoros egyesülés. Csöndbe merítkezik. A szép magyar nő ifjúságát és érettségét olyan energetika hajtja, melytől örökké forog, mint a pörgettyű, a hidak acélívei alatt fúvó, hűvös szélben.
A Gellért-fürdőben sok mindent megért az ember a magyar testről és lélekről. A fürdőben vagyunk, a szentélyben, melynek megvannak a maga szertartásai. A gőzben időzünk, majd a szauna melletti jeges vízben. A medencék világában, ahol különböző hőmérsékletű víz csörgedezik, az imaházban, mosolygós derű közepette. Milyen lehet kora gyermekkorunk óta tanulni ezt? Igen... Ezek a felnőtt emberek mindig is ide jártak, a fürdőbe, legelőször az édesapjukkal jöttek. Ez a csend, a barátságos beszélgetések e különös nyelven, egyfajta rituális igeragozás a közép-európai létezésben. Eme makulátlan létesítmények kifinomultsága ősi és eredendő, itt átadhatjuk magunkat a folyam-istennőnek, hisz kétségkívül maternális a lét eme magzati békességben, melyet testünk magába szív.

Folyékony archeológia
A több mint 500 éves Rudas Gyógyfürdőben a férfinap időutazás a múltba. Nemcsak a kőoszlopok és a színes üvegablakos kupola, melyek az oszmán török megszállás alatt épült magyarországi fürdők sajátjai, hanem a férfitestek is régészeti leletek, melyek a kor lenyomatát viselik magukon, s ez olyasfajta bölcsességgel párosul, ami által megértjük, miként képezhetünk sziklaszilárd láncolatot a medence egyik oldalán, melynek falából vízsugár csobog egy öregember hátára. Minden bizonnyal évszázados férfi... Három-négy órát tölthettem ott, s ő mindvégig egy helyben volt, a meleg vízsugár alatt, amely egy földből fakadó forrásból ered. Teste nem csupán a sziklába olvadt - amelynek egykor lehetett talán valamilyen formája, ma már azonban egy elásványosodott tömeg csupán, a vulkanikus vízmosás által -, hanem a vízbe is.
A kerek, központi medence - amely pontosan a kupola alatt helyezkedik el – körül négy, különböző hőmérsékletű vizű kisebb medence áll, a legmelegebb 42 fokos. Amikor az ember látja a robosztus, érett testeket a kis medencébe merülni, úgy gondolja, a víz átlagos hőfokú, amint azonban beledugjuk a lábunkat, máris érezzük, hogy a mélyben tűz a víz, szinte lángol. Égető víz... Ha pedig átmegyünk a somszédos csarnok medencéjéhez, amelyben hideg, már-már jeges a víz – egy olyan forrásból eredhet, amely még nem fagyott be, télen azonban bizonyára be fog - , érezhetjük, amint átjárják testüket az ellentétek; így van ez a budapesti fürdőkben: valószínűleg ezek a legősibbek a földkerekségen, amelyek még működnek. Itt egyben a magyar társadalom intelligenciáját is megfigyelhetjük, hiszen bevezettek egy igen hatékony, elektronikus karórákkal működő technológiát a kabinok használatához, valamint láthatjuk a műemléki mag körüli termek okos elrendezését. Ugyanez jellemző a tömegközlekedésre; az óramű-pontossággal működő villamos-hálózat szép pálda rá, miként épült be finoman a technológia az építészeti és urbánus közegbe, s ezek a járművek forgalmi akadályok nélkül hozzák-viszik a városlakókat, egészen a külvárosi kerületekbe. Más városokban lebénul a forgalom, és beteg a gyógyítás. Budapesten ellenben a fürdők vizében sokszáz-éves gyógyír rejlik. Nem láttam még e szentélyekhez fogható helyet, mely nagyobb élményt nyújtott volna; a Rudas maga a színtiszta Mekka, még a köveknél is ősibb bölcsességet közvetít, hiszen a forrásvíz alatt ücsörgő öreg értékesebb régészeti lelet, mint maguk az oszlopok, mert ő egy lélegző kövület, amely hosszú órák után lassan elindul felfelé a lépcsőn, a korlátba kapaszkodva, miután megteremtette az időt, mely oly megindító a mozaikos fényben.

 

 

Ciclo Literario.